Taksonomiatorstai webinaarit kiinnostavat monia

Syksyllä 2022 aloitettu webinaarisarja ”Taksonomiatorstai” kerää joka kuukausi yhä enemmän kuuntelijoita linjoille.

Taksonomiatorstaissa perehdytään kuukausittain eri aihepiireihin ja kuullaan puheenvuoroja asiantuntijoilta. Webinaarisarjassa käsitellään taksonomiaa kokonaisuutena, sekä miten se tulisi ottaa huomioon esimerkiksi energiaratkaisuissa tai sopimusjuridiikassa. Aiheet avataan käytännönläheisesti ja tilaa löytyy myös keskustelulle ja kysymyksille. Vaikka kyseessä on vakava aihe, ei huumorilta kuitenkaan vältytä ja puheenvuorot ovat aidosti mukaansatempaavia.  

Taksonomia, eli Euroopan unionin kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä, luo kriteeristön sille millainen liiketoiminta on kestävää ympäristön kannalta. Vaikka taksonomian raportointivelvoitteet koskevat tällä hetkellä isoja pörssiyhtiöitä, taksonomia ohjaa rahoittajien toimintaa ja vaikutukset kantautuvat myös pienempien yritysten toimintaan.

Tulevaisuuden investoinneissa rahoitus suuntautuu entistä vahvemmin taksonomia kriteeristön täyttäville projekteille ja hankinnoille. Koosta riippumatta, yritysten tulee olla tietoisia taksonomia kokonaisuudesta, sekä ymmärtää, miten se vaikuttaa omaan toimintakenttään. Menestyäkseen kestävästi tulevaisuudessa, jokaisen toimijan, niin pienen kuin suuren, on tarkisteltava toimiansa ja lähestymistään vastuullisuuskysymyksiin.

Do no significant harm

Taksonomian peruspilari on ”Do no significant harm” -periaate, joka tarkoittaa, ettei yhtä taksonomian ympäristötavoitetta voida edistää muiden tavoitteiden kustannuksella. Periaatteen toteutuminen edellyttää analyysityötä sekä järjestelmällistä lähestymistä vastuullisuuskysymyksiin – ja jo lähtökohtaisesti taksonomian periaatteiden ymmärrystä.

EU-taksonomian tavoitteet ja kriteeristö: ympäristötavoitteet, Ei merkittävää haittaa-periaate, vähimmäissuojatoimet
EU-taksonomian tavoitteet ja kriteeristö, lähde Netta Skön, Fondia Oyj

Inspiroivat puhujat, paljon tietoa ja innostavaa energiaa

Helmikuun Taksonomiatorstaissa käsiteltiin aihetta Taksonomia ja vastuullinen liiketoiminta. Webinaarin pääesittelijänä toimi Netta Skön, Fondia Oyj:stä: ”Vastuullisuus pyrkii yleisesti siihen, että omasta toiminnasta on enemmän hyötyä kuin haittaa ja että aktiivisesti pyrkii vähentämään oman toiminnan haittavaikutuksia ja kasvattamaan siitä aiheutuvia hyötyjä.”

Taksonomiatorstai webinaarin esittelijät ovat alansa asiantuntijoita, jotka avaavat haastavia aiheita hymyssä suin ja käytännönläheisesti.
Taksonomiatorstain webinaareissa käsitellään täyttä asiaa, mutta hymyssä suin. Kuvassa Reeta Huhtinen, Turku Science Park Oy, Netta Skön ja Aleksi Lundén, Fondia Oyj.

Kevään aikana aiheena ovat vielä taksonomia rakennustuoteteollisuudessa, taksonomiakompassi ja SYKE:n panostuotosmalli kansallisella tasolla ja ympäristövaikutukset, sekä taksonomia rakentamisessa. Mielenkiintoisia puheenvuoroja tarjoaa mm. Raija Polvinen, Kiilto Oy, Riikka Sievänen, KPMG Oy, Jani Salminen, SYKE, Pekka Vuorinen, Rakennusteollisuus RT, Aleksi Lundén, Fondia Oyj ja Pekka Kiuru, NCC Suomi Oy.

Tervetuloa mukaan ja vinkkaa yrityksessäsi muillekin asiasta kiinnostuneille!

Ilmoittaudu mukaan Taksonomiatorstai -webinaarisarjan tuleviin tapahtumiin:

16.3. klo 8.30–9.30 Taksonomia rakennustuoteteollisuudessa, Raija Polvinen, Kiilto Oy ja Riikka Sievänen, KPMG Oy

20.4. klo 8.30–9.30 Taksonomia ja luokittelu, Riikka Sievänen, KPMG Oy ja Jani Salminen, SYKE

25.5. klo 8.30–9.30 Taksonomia rakentamisessa, Pekka Vuorinen, Rakennusteollisuus RT, Pekka Kiuru, NCC Suomi Oy ja Aleksi Lundén, Fondia Oyj

Taksonomiatorstai webinaarisarja

Lisätietolähteitä EU taksonomiasta ja DNSH:sta

Mikä ihmeen EU-taksonomia – Brysselin-toimistomme vastaa – Elinkeinoelämän keskusliitto (ek.fi)

EUR-Lex Commission Notice Technical guidance on the application of ‘do no significant harm’ under the Recovery and Resilience Facility Regulation 2021/C 58/01

Ohjeita EU-rahoituksen vaatiman ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen soveltamisesta Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman hankkeissa

Ei merkittävää haittaa -periaatteen (DNSH) soveltaminen Suomen elpymis ja palautumissuunnitelman hankkeissa


3C-klusteri

Webinaarisarja on osa 3C-klusterin “Circular materials and solutions for construction industry” toimintaa, jossa veturiyrityksenä toimii Nordkalk Oy ja klusterin toimintaa fasilitoi Turku Science Park Oy.

Lisätietoja Taksonomiatorstaista: Reeta Huhtinen

Kirjoittanut: Ida Forssell-Martikainen